Wie wil afvallen moet eigenlijk focussen op 2 onderdelen: sporten en gezonder eten. In deze blog vind je handige tips en tricks hoe je hier heel laagdrempelig mee kunt beginnen. Bijvoorbeeld met een maaltijdbox en door thuis eenvoudige oefeningen toe te passen.
Hoe kan ik makkelijk gezond eten?
Bij gezond eten denk je misschien al heel snel dat dit heel ingewikkeld is. Maar op het internet vind je tal van gezonde recepten die je eenvoudig kunt maken. Daarnaast zou je ook een maaltijdbox kunnen overwegen. Dan krijg je gewoon alles verse en gezonde boodschappen thuisbezorgd, inclusief de recepten. In België is bijvoorbeeld Ekomenu een heel interessante aanbieder. Hier kan je kiezen uit verschillende leefstijlen. Dus of je nu graag let op gluten, eiwitten of vegetarisch eet: er zitten wekelijks altijd voldoende gezonde recepten tussen. Dankzij de Ekomenu kortingscode kan je deze box proberen met een flinke korting.
Hoe kan ik het sporten oppakken?
Een lichaam is simpelweg niet gemaakt om (bijna) de hele dag in één bepaalde positie te zitten/staan. Gelukkig zijn er meer dan genoeg mogelijkheden om in beweging te komen. De meest gekozen optie is natuurlijk de sportschool. De sportschool is vaak handig en alles is duidelijk te overzien, van de apparaten tot aan het cardio gedeelte. Maar waar wij het over willen hebben is het bewegen/sporten buiten de sportschool. Er zijn namelijk talloze oefeningen die je gewoon kunt uitvoeren zonder dat je helemaal naar de sportschool hoeft. Niet gaan sporten omdat je geen zin hebt om weer helemaal naar de sportschool te gaan is misschien een slecht excuus, hij komt helaas wel nog vaak voor. Maar je kan zeker sporten en afvallen zonder dat je naar de sportschool gaat, er zijn genoeg mogelijkheden
Oefeningen voor je buik
De buik is natuurlijk aandachtspunt nummer één. Dit komt voornamelijk omdat het één van de plaatsen is waar vet zich het snelste opslaat. Dit zorgt ervoor dat zodra je gewicht begint te verliezen het vet hier ook sneller zal verdwijnen en wie wil dat nou niet? In combinatie met bijvoorbeeld een koolhydraatarme kookbox kan je heel snel resultaten boeken. Voor de buik hebben we 3 simpele oefeningen voor je:
De simpele Sit-Up
Deze oefening is perfect geschikt voor iedereen die net begint met trainen, het is vrij gemakkelijk uit te voeren. Je ligt op de grond met je knieën opgetrokken. Je voeten staan hierbij plat. Het makkelijkste is om je armen gekruist te houden. Adem uit en kom tegelijk tot een (bijna) zitpositie. Raak met je ellebogen je knieën aan. Haal adem en zak in 2 seconden rustig terug. Begin met ongeveer 10 herhalingen.
De fiets
De zijkant van de buikspieren worden nog weleens vergeten. Deze oefening zorgt ervoor dat je ook die spieren aanpakt. Ga met je rug op de grond liggen en houd je handen tegen je hoofd. Breng je knieën richting je borst en trek je schouders omhoog van de vloer af. Je draait in je taille naar de linkerkant richting de grond, hierbij houd je je linkerbeen gebogen en je rechterbeen gestrekt. Je rechter-elleboog moet naar je linkerknie wijzen. Doe nu hetzelfde, maar dan richting de andere kant. Zodra je dit doorlopend kan volhouden ontstaat er een ‘fietsbeweging. Let op dat je niet je nek naar je buik toe buigt !
De kikker
Zodra je de bovenste oefeningen een beetje onder de knie hebt is er nog een wat intensievere oefening voor je buik. Je zult merken dat je met deze oefening wel sneller resultaat zal zien. Begin in een zitpositie met je benen gebogen. Steek je handen in elkaar en houd tegelijkertijd je knieën vast. Leun lichtjes achterover zodat je voeten van de grond afkomen en je knieën dichterbij je borst optrekken. Laat je knieën los en leun helemaal naar achter terwijl je uitademt. Strek je armen zijdelings en strek meteen ook je benen uit en zorg dat je schoenen naar boven wijzen. De eindpositie moet zijn dat je alleen nog met je billen de vloer raakt, dus niet liggen ! Ga na 3 seconden in de eindpositie weer terug naar de beginpositie en herhaal de oefening. Het is in het begin misschien een lastige oefening om onder controle te krijgen, maar zodra het automatisch gaat zullen de resultaten snel komen. Meer inspiratie nodig? Op de website van Libelle.be vind je nog 5 makkelijke buikspieroefeningen voor thuis.
Oefeningen voor je benen
Het mooie aan het trainen van je benen is vaak dat je niet alleen je benen traint, maar ook nog aan je conditie werkt. Denk hierbij aan fietsen of hardlopen. Je traint er niet alleen je benen mee af, maar ook je conditie zal met sprongen vooruit gaan, 2 vliegen in 1 klap dus ! De eerste oefening heeft nog niet zoveel met conditie te maken, maar zorgt wel voor een paar mooie afgetrainde benen (mits je actie onderneemt natuurlijk)
De Squat
De squat is één van de bekendste oefeningen voor je benen. Het is niet heel moeilijk om uit te voeren en zorgt voor goede resultaten in je kuiten en billen. Het is op de volgende manier uit te voeren:
Sta rechtop met je voeten op schouderbreedte uit elkaar. Maak je rug hol. Steek je borst naar voren en houd je buik in. Je armen houd je gestrekt voor je uit. Zak nu rustig door je knieën. Je kan het vergelijken met het gaan zitten op een stoel. Blijf doorzakken, totdat je bovenbenen horizontaal staan. Kom rustig overeind en herhaal de oefening ongeveer 10 keer. Het is aan te raden om zonder gewicht op je schouders te beginnen.
Fietsen
Onze persoonlijke favoriet: fietsen ! Fietsen is één van de makkelijkste manieren om je benen af te trainen én tegelijkertijd te werken aan je conditie. Het mooie hieraan is dat het vet natuurlijk niet alleen verdwijnt bij je benen, ook in andere delen van je lichaam zal je gaan merken dat je vet verliest. Het enige wat je ervoor hoeft te doen is op de fiets te stappen. In de sportschool staan vaak veel fietsen, dit is dan ook een goede manier om ermee te beginnen. Maar wat we je zeker kunnen aanraden is om het gewoon ‘old school’ te houden. Daarmee bedoelen we: pak gewoon je normale fiets ! Lekker door de natuur fietsen, of juist door de stad, alles is mogelijk. Dit zorgt niet alleen voor veel meer variatie, ook zal je merken dat de tijd voorbij vliegt. Voor je het weet ben je al door je workout heen !
Hardlopen
Hardlopen is iets wat we ook kunnen aanraden. Fietsen is zeker nummer 1 en dat zal het waarschijnlijk altijd blijven, maar hardlopen is zeker een goede optie. Het vervelende aan hardlopen is wel dat de kans op blessures vaak een stuk hoger is ten opzichte van fietsen. Zeker in het begin is het vaak lastig om de grens te bepalen en daardoor kunnen er wel eens voetblessures ontstaan. Ook met hardlopen verbrand je snel calorieën en buiten is het zeker leuk om te doen. Kijk zoals gezegd wel goed uit voor blessures. Het laatste wat je wilt is een paar weken uit de running zijn (hoe toepasselijk, haha) door een vervelende blessure.